Dobór między kawą sypką oraz kawą mieloną jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą zapewnia nam producent. W jaki sposób w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?
kawa robusta
Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Skutkiem tego, jeżeli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) oraz zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego rodzaju kawy wydziela się przy jakimkolwiek mieleniu niezależnie od tego, czy używamy to mielenia:
• Młynka ręcznego
• Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia uzyskujemy kawę o rozmaitych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie lepsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego znacznie odpowiedniej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się całkowicie inaczej w wypadku mielenia z użyciem kompetentnego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością sprawia, że nawet w największym stopniu ekskluzywny gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem i zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – atuty
najdroższe kawy świata
Kawa mielona jest oszałamiającą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, ale w dalszym ciągu zależy nam na właściwej jakościowo kawie. Wówczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona również na przygotowanie kawy zalewanej (takiej wymagającej zaparzania) jak oraz do zastosowania w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy dosypać zmielonej kompozycji i po paru minutach móc rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze dobrej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na której w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników produktu i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które często może nas zmylić.